Business Day @Famar

Την Τρίτη 13/5 μια ομάδα φοιτητών και αποφοίτων άφησαν στην άκρη το καθημερινό πρόγραμμά τους και την πολύβουη Αθήνα, για να επισκεφθούν τα εργοστάσια της FAMAR ( http://www.famar.gr/ ) στην Αυλώνα. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των Business Days 2014 και υπό την αιγίδα του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας. Ανάμεσα στους φοιτητές αυτόύς φυσικά και πολλοί Χημικοί Μηχανικοί του ΕΜΠ, οι οποίοι βρέθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον: το σύγχρονο εργοστάσιο.

FAMAR

 

1) Ποιά είναι η FAMAR;

H FAMAR είναι μια πολυεθνική ελληνική φαρμακευτική εταιρεία που ασχολείται με το Contract Manufacturing, δηλαδή δεν παράγει η ίδια δικά της φάρμακα, αλλά παρασκευάζει φάρμακα για λογαριασμό μεγάλων φαρμακευτικών ( πχ. Novartis, Abott, Johnson&Johnson,GSK κ.α) στα εργοστάσιά της.  Η FAMAR έχει στο δυναμικό της 11 εργοστάσια συνολικά στην Ευρώπη, εξοπλισμένα με μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής. Μάλιστα, το εργοστάσιο της στην Ορλεάνη της Γαλλίας είναι αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο υγρών φαρμάκων στην Ευρώπη!  Έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση ευρωπαίκώς στην κατηγορία της, και την τρίτη παγκοσμίως με 150 πελάτες να  την εμπιστεύονται για την παραγωγή διάσημων φαρμάκων, αλοιφών, και καλλυντικών (πχ Depon, Otrivin,Panadol,Bepanthol,Fa κ.α.)


2) Τι αρμοδιότητες έχει ένας Χημικός Μηχανικός σε μια φαρμακευτική Contract Manufacturing
;

Η εργασία ενός Χημικού Μηχανικού σε μια φαρμακευτική Contract Manufacturing είναι ζωτικής σημασίας. Μια από τις κύριες θέσεις που έχει, είναι υπέυθυνος στο Supply Chain. “Η εταιρεία, δεν μπορεί παρά να εμπιστευτεί έναν Χημικό Μηχανικό για αυτή τη θέση στην οποία ο εργαζόμενος καλείται να επεξεργαστεί χαοτικό όγκο δεδομένων”, εξηγεί ο υπεύθυνος  του Storage Planning. “Ο Χημικός Μηχανικός είναι υπεύθυνος να παραγγείλει τις σωστές πρώτες ύλες και να οργανώσει την παραλαβή και την αποθήκευσή τους”. Φυσικά, όλα γίνονται χρήσει του επαγγελματικού προγράμματος SAP, το οποίο οφείλει να χειρίζεται άριστα.

Επίσης απαραίτητη είναι η παρουσία ενός Χημικού Μηχανικού στην Γραμμή Παραγωγής και Συσκευασίας (Process Engineering). Εκεί, η κύρια αρμοδιότητά του είναι να οργανώσει με το βέλτιστο τρόπο τις χημικές διεργασίες  με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγής.  Παραδείγματος χάρη, στη γραμμή συσκευασίας λειτουργούν μηχανήματα που συσκευάζουν έως και 140 τεμάχια το λεπτό. Ο χημικός μηχανικός φροντίζει να διατηρούνται οι διαδικασίες σταθερές για τη συνεχή παραγωγή προϊόντων. Ακόμη, καλείται να ελαχιστοποιήσει το “νεκρό χρόνο” μεταξύ της αλλαγής των λειτουργιών των μηχανών ή της αλλαγής του παραγόμενου προϊόντος.

Τέλος, αν και δε συνηθίζεται, ο Χημικός Μηχανικός μπορεί να εργαστεί και στο Χημείο πάνω στον έλεγχο και στη διασφάλιση ποιότητας ( QA: Quality Assurance, QC:Quality Control). Μάλιστα, ο υπεύθυνος του Χημείου δε διστάζει να παραδεχτεί ότι ένας Χημικός Μηχανικός είναι όσο καλός όσο και ένας Χημικός στο Χημείο!

 

FAMAR2

3) Ποιά προσόντα πρέπει να έχει ένας Χημικός Μηχανικός για να αυξήσει τις πιθανότητες να προσληφθεί ;

Σύμφωνα με διευθύνοντα στελέχη της FAMAR, όταν θέλουν να προσλάβουν άτομα για θέσεις ζωτικής σημασίας όπως του Χημικού Μηχανικού σημαντικότερη είναι η όρεξη. Δεν πρέπει να εκπλήσσει που εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς, όπως η FAMAR, επιλέγουν στελέχη με προτεραιότητα το χαρακτήρα, τη συνεργασιμότητα και τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Αυτά μπορούν να προβληθούν μέσω ενός αρκετά προσεγμένου CV, μιας ψύχραιμης και ειλικρινούς συνέντευξης και ενός σοβαρού προφίλ στο LinkedIn.  Ακόμη, απαραίτητο προσόν ενός Χημικού Μηχανικού είναι η άριστη γνώση Αγγλικών. Από εκεί και έπειτα, το αν θα προσληφθείς ή όχι εξαρτάται απόλυτα από το πόσo ανάγκη έχει η εταιρεία να γεμίσει την αντίστοιχη θέση.

4) Ποιές συμβουλές θα έδινε ένας Χημικός Μηχανικός με πολυετή εργασιακή εμπειρία σε έναν προπτυχιακό ή απόφοιτο ΧΜ ;

Ο υπεύθυνος της γραμμής συσκευασίας, εκμυστηρεύτηκε στους παρευρισκόμενους Χημικούς Μηχανικούς : “Ψάχτε όσο περισσότερο μπορείτε τις επαγγελματικές προοπτικές , κυρίως μέσω διαδικτύου. Ιστοσελίδες όπως το karriera.gr και το LinkedIn έχουν πολλές αγγελίες. Στην αρχή της καρριέρας σας, πρέπει να μην είστε καθόλου επιλεκτικοί, αλλά πρόθυμοι να μάθετε και να εξελιχθείτε. Σημαντική επίσης είναι η σχολή, στην οποία δε μαθαίνεις μεν πρακτικά πράγματα για τη δουλειά, αλλά μαθαίνεις τον κατάλληλο τρόπο σκέψης που πρέπει να έχει ένας μηχανικός“. Τελευταία μεν, αλλά καθόλου ασήμαντη συμβουλή του έμπειρου στελέχους της FAMAR ήταν “..όσοι από εσάς είστε Χημικοί Μηχανικοί του ΕΜΠ, κοιτάξτε να περάσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε το μάθημα του Μασαβέτα, πριν βρεθείτε μια ανάσα πριν απ’το πτυχίο!!!!! ”