Συνέντευξη του Πολυδεύκη Διαμάντη

Ο Πολυδεύκης Διαμάντης είναι απόφοιτος της σχολής χημικών μηχανικών.

getPhoto Φέτος τελείωσε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο EPFL στην Ελβετία.

 • Ποιο ήταν το θέμα της διπλωματικής σου;

Τη διπλωματική μου την εκπόνησα στον κ. Θεοδώρου με θέμα τις γωνίες σύνδεσης μορίων, οι οποίες είναι σημαντικές γιατί καθορίζουν ρυθμούς αντιδράσεων. Τα θέματα του κ. Θεοδώρου ξεφεύγουν και από τα πιο θεωρητικά μαθήματα του πολυτεχνείου ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν  πολλά τέτοια μαθήματα ήδη από το προπτυχιακό επίπεδο.

 • Πως θα σχολίαζες την άποψη ότι μονόδρομος για την επιτυχία είναι το εξωτερικό;

Θα συμφωνήσω λόγω των δεδομένων συνθηκών στην Ελλάδα. Το πολυτεχνείο και η σχολή μας ειδικότερα, δίνει καλά εφόδια από την άποψη μαθημάτων και γνώσεων αλλά οι συνθήκες δεν είναι ευνοικές ούτε η χρηματοδότηση της έρευνας. Προσωπικά μακροπρόθεσμα σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα αλλά όπως είναι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο.

 • Όσο αφορά αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν για διδακτορικό;

Εξαρτάται πολύ από το εργαστήριο, υπάρχουν εργαστήρια με αξιόλογους καθηγητές αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι αβέβαιη.  Εάν θέλεις να κάνεις κάτι καλό, το εξωτερικό είναι καλύτερο.  Όταν τελείωσα σκέφτηκα να συνεχίσω για διδακτορικό στον κ. Θεοδώρου αλλά ο ίδιος μου είπε ότι είναι καλύτερα για μένα να βγω έξω να δω και ένα ξένο πανεπιστήμιο.

 • Ποιες βασικές διαφορές διακρίνεις ανάμεσα στα δυο εκπαιδευτικά συστήματα;

Όσο αφορά την Ελλάδα και Ελβετία, οι διαφορές οφείλονται στην καλύτερη επένδυση στην ερεύνα (πχ έχουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας). Προφανώς και στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλά εργαστήρια, όμως είσαι υπέυθυνος για όλα, πχ για τα γραφειοκρατικά. Στην Ελβετία είσαι υπέυθυνος μόνο για τη δουλειά σου, είναι όλα αυτοματοποιημένα και συστηματοποιημένα σε βαθμό σχεδόν εκνευριστικό.

 • Ποιες ήταν οι βασικές δυσκολίες που αντιμετώπισες στα πρώτα σου βήματα;

Όταν ξεκίνησα συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να γνωρίζω Κβαντική Μηχανική, ένα μάθημα που δεν γίνεται στη σχολή μας, οπότε τους πρώτους 3-4 μήνες τους πέρασα διαβάζοντας υπό την καθοδήγηση και τη βοήθεια της καθηγήτριας μου.

Ως  προς το θέμα της γλώσσας δεν είχα πρόβλημα γιατί ξέρω γαλλικά οπότε η μετάβαση ήταν εύκολη . Στο EPFL μπορείς να κάνεις δωρεάν μαθήματα γαλλικών, ιταλικών, γερμανικών και αγγλικών. Δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις γαλλικά για το διδακτορικό αλλά συνήθως τα master είναι στα γερμανικά.

Από άποψη τρόπου ζωής δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψαν πολλά πράγματα. Προσαρμόστηκα αρκετά γρήγορα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι με στήριξαν πολύ οι δικοί μου και ότι έκανα πολλές φιλίες από την αρχή και δεν αισθάνθηκα μόνος μου.

Γενικά εάν θέλεις να βγεις Παρασκευή και Σαββατοκύριακο έχει ζωή απλά όχι έως πολύ αργά. Η ζωή είναι πιο ακριβή.

images
EPFL

 

 • Βρήκες έλληνες ή κυρίως Ελβετούς;

Η βασική μου παρέα ήταν 5 Έλληνες που είχαν ανέβει και αυτοί στη Λωζάννη και ένας Πολωνός.

Δεδομένου της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, πως αντιμετωπίζονται οι έλληνες στην Ελβετία; Υπάρχει ρατσισμός;

Όσο ήμουν έξω και με τους ανθρώπους που αλληλεπίδρασα, δεν αισθάνθηκα κάτι τέτοιο. Στην αρχή κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί μαζί μου, όχι σε υπερβολικό βαθμό. Οι ελβετοί είναι λίγο ξενόφοβοι αλλά όχι ρατσιστές. Είναι αρκετά επιφυλακτικοί και κλειστοί ενώ σαν χώρα είναι αρκετά αποκομμένοι, έχουν δικό τους νόμισμα και δεν έχουν λάβει χώρα σε  συρράξεις στην Ευρώπη.

 • Όσο αφορά τη ζωή εκεί δεν έχασες τα ενδιαφέροντα που είχες εδώ;

Όχι δεν τα έχασα, βέβαια αυτόματα οι άλλες δραστηριότητες περιορίζονται σε ένα βαθμό, αλλά φυσικά χρειάζεσαι μια ισορροπία. Βγαίνω συχνά, βέβαια ο καιρός εκεί δεν ευνοεί. Η Ελβετία είναι πολύ όμορφη και καθώς είναι πολύ μικρή και έχει 4 φορές μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο από ότι η Ελλάδα μπορείς να τη γυρίσεις όλη εύκολα. Έχουν διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης, πχ έχουν τρέλα με τα χειμερινά σπορ. Επίσης είναι φοβερά οργανωμένοι, το οποίο σε βοηθάει να μπεις και εσύ σε πρόγραμμα και να βάλεις αυτά που θέλεις να κάνεις σε μια σειρά.

 • Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για το διδακτορικό σου;

Μελετήσαμε μέσω μοριακών προσομοιώσεων βιολογικά ή μοριακά συστήματα μέσω οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων. Το πρώτο θέμα ήταν ένα οργανομεταλλικό σύμπλοκο, το οποίο έχει 3 οργανικούς δακτυλίους και ένα ρουθίνιο, το οποίο είναι σημαντικό στον σχεδιασμό φωτοβολταικών κελιών. Μελετήσαμε ακόμα 2 συστήματα, σημαντικά για τη νόσο των τρελών αγελάδων και τη νόσο του αλτσχάιμερ. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η παραγωγή ριζών και ατόμων οξυγόνου και είναι σημαντικό να ξέρεις τις αντιδράσεις ώστε εάν χρειαστεί να σταματήσεις τον οξειδοαναγωγικό κύκλο. Το τρίτο θέμα είναι για την ανίχνευση ζημιών στις βάσεις του DNA. Οι οξειδοαναγωγικές ιδιότητες του DNA είναι σημαντικές για να αναγνωρίζεις τις ζημιές σε επίπεδο βάσεων. Εμείς είχαμε ένα τμήμα μεταλλαγμένο DNA και ένα φυσιολογικό και μελετήσαμε τις οξειδοαναγωγικές ιδιότητες τους. Φαίνεται ότι παρουσία μιας μεταλλαγμένης βάσης αυτές οι ιδιότητες αλλάζουν. Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη διότι μελετήσαμε μόνο μια βάση.

10942267_947837565227774_191915585_n

 • Έχεις ασχοληθεί κυρίως με βιομόρια. Αυτό το ήθελες απ’την αρχή ;

Το ήξερα από  το 4ο έτος ότι θα ήθελα να μελετήσω υπολογιστικά πως συμπεριφέρονται οι πρωτεΐνες και το DNA. Με τράβαγε πιο πολύ ο βιολογικός κόσμος.

 • Γιατί σε τράβηξε αυτό το αντικείμενο;   

Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος έρευνας, εντελώς διαφορετικός από τα πειράματα στο εργαστήριο. Έχεις την ευκαιρία να μάθεις καινούρια και ενδιαφέροντα θέματα, τεχνικές και είναι πολύ ενδιαφέρον για κάποιον εάν θέλει να δει την επιστήμη από τη βάση της. Τα πειράματα γίνονται σε πιο μακροσκοπικό επίπεδο ενώ μέσω των προσομοιώσεων μπορείς να καταλάβεις πως από τις απλές κινήσεις των ατόμων και των δεσμών μπορείς να λάβεις συμπεράσματα  για όλο το μόριο. Όταν ήμουν στο 4ο έτος έκανα μια τριμηνιαία πρακτική στο ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία . Ήταν ένα βαρύ χημικό εργαστήριο, με αυστηρούς κανονισμούς και διαπίστωσα ότι αυτό το αντικείμενο δε μου ταίριαζε τόσο πολύ. Βεβαία μου άρεσε πολύ η εμπειρία του εξωτερικού για αυτό και αποφάσισα να συνεχίσω έξω.

 • Η διπλωματική σου είχε δημοσιευτεί;

Όχι, την έχει μόνο ο κ. Θεοδώρου.

 • Πως πέρασες κατευθείαν στο διδακτορικό;

Ρώτησα στο πανεπιστήμιο εάν με δέχονται δεδομένου ότι το πτυχίο του ΕΜΠ ισοδυναμεί με master και μου είπαν ναι. Έξω αναγνωρίζεται πιο εύκολα το bachelor σαν master παρά εδώ. Τώρα είναι πιο εύκολο καθώς δίνουν και βεβαίωση για την ισοδυναμία.

 • Και το μετα-διδακτορικό σου;

Θα συνεχίσω στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας για δύο χρόνια. Άλλαξα πανεπιστήμιο γιατί δεν μπορείς να μείνεις μόνιμος στο ίδιο πανεπιστήμιο για πάνω από 6 χρόνια και ήμουν ήδη 5 χρόνια στο EPFL. Σε γενικές γραμμές θα είναι το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή υπολογιστικές μελέτες βιολογικών συστημάτων.

10937447_947837508561113_1833789761_n