17ης Διεθνης Έκθεση «Εκπαίδευση και Εργασία» : Υποτροφίες στη Γερμανία και τις ΗΠΑ

Το Σαββατοκύριακο 7/3-8/3 πραγματοποιήθηκε στην Τεχνοπολη στο Γκάζι διημερίδα με θέμα “Εκπαίδευση και Τεχνολογία”. Στην διημερίδα αυτη είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και εταιρείες συμβουλευτικης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Σε κανένα πρόγραμμα ιδιωτικού πανεπιστημίου δεν υπήρξαν προπτυχιακές σπουδες Χημικού Μηχανικού, γεγονός που δίνει στη σχολή μας το πλεονέκτημα της αποκλειστικότητας στο επάγγελμα στην Ελληνική αγορά. Ωστόσο υπάρχουν μεταπτυχιακά στα οικονομικά που πιθανώς ενδιαφέρουν τους απόφοιτους.

112705177_broadband_334174c

Επίσης πραγματοποιήθηκαν αρκετές ομιλίες για θέματα όπως η επαγγελματική κατάρτιση και σταδιοδρομία. Ακόμη, έγιναν συζητήσεις για την επιχειρηματικότητα και για διάφορες υποτροφίες στο εξωτερικό.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες για τις υποτροφίες των οποίων ηγήθηκαν απεσταλμένοι από το γερμανικό ίδρυμα υποτροφιών (DAAD) και το ίδρυμα Fulbright (υποτροφίες στις ΗΠΑ).
Σχετικά με το DAAD, αναφέρθηκε η αντιστοιχεια του ΕΜΠ με τα Technische Universitäte της Γερμανίας. Εκεί το Bachelor διαρκεί τρία χρόνια, το Masters τρία και το Ph.D. τέσσερα με πέντε. Σχετικά με τα μεταπτυχιακα προγράμματα, είναι διαθέσιμα γύρω στα 700, το 80% των οποίων είναι αγγλόφωνα. Για επάρκεια αγγλικής χρειάζεται το IELTS και των Γερμανικών το DAF, κρατικό πτυχίο ή C2 από το Goethe. Στα μεταπτυχιακά προγράμματα υπάρχουν διαθέσιμες υποτροφίες όπως και για διδακτορική έρευνα μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι από τις λίγες ευρωπαίκες χώρες χωρίς δίδακτρα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (οι υποτροφίες περιλαμβάνουν διαμονή και συνδρομή στη φοιτητική λέσχη).Ο ομιλών επισήμανε πως το κόστος ζωής στη Γερμανία είναι σχετικά μικρό (700-1000 ευρώ μηνιαίως).Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκφθούν την ιστοσελίδα uni-assist.de για να επικοινωνήσουν με τα πανεπιστήμια ενώ στην ιστοσελίδα daad.gr θα βρουν περισσότερες πληροφορίες.

Ακολούθησε η παρουσίαση του ιδρύματος Fulbright που έχει ρόλο διαμεσολαβητή των αμερικανικών πανεπιστημίων με την Ελλάδα. Το ίδρυμα αυτό παρέχει 15 υποτροφίες κάθε χρόνο οι οποίες περιλαμβάνουν 18.000$ για τον πρώτο χρόνο, εισητήρια μετ’επιστροφής, μερική ασφάλεια και βίζα J1. Όπως υποδηλώνουν και τα εισητήρια μετ’επιστροφής, το πρόγραμμα αναγκάζει τους υπότροφους να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά επίσης και να κάτσουν στην Ελλάδα δύο ακόμη χρόνια πριν μπορέσουν να ξαναταξιδεψουν Αμερική. Ο ομιλών απέδωσε αυτόν τον κανονισμό στον πολιτιστικό χαρακτήρα του ιδρύματος και στη μέριμνα για την αποφυγή του “Brain-drain” της Ελλάδας.Τα δικαιολογητικά για την εισαγωγή σε οποιοδήποτε αμερικάνικο πανεπιστήμιο είναι: Personal Statement, τρεις συστατικές επιστολές,βιογραφικό, αναλυτική βαθμολογία, αντίγραφο TOEFL/GRE. Σε ερώτηση μέλους του Chemecon, ο ομιλών ξεκαθάρισε πως τα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν αναγνωρίζουν το πενταετές πρόγραμμα σπουδών ως διπλό πτυχίο (Bachelor’s + Master’s)

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για δήλωση στο ίδρυμα Fulbright έχει λήξει για το 2015-2016, ενώ για το ίδρυμα DAAD η αντίστοιχη προθεσμία είναι στις 15/7!

Keep (Re)acting!

CHEMECON