Τι πραγματικά συνέβη στα ΕΛ.ΠΕ.

Την Παρασκευή 8/5 σημειώθηκαν δύο (τουλάχιστον) εκρήξεις στο χώρο των διυλιστηρίων των Ελ.Πε (Ελληνικά Πετρέλαια) στον Ασπρόπυργο. Από το ατύχημα αυτό τραυματίστηκαν 6 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 5 αρκετά σοβαρά. Όπως είναι γνωστό, στα Ελ.Πε απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός Χημικών Μηχανικών Ε.Μ π., τόσο σε μόνιμη βάση, όσο και σε θέσεις πρακτικής. Αδιαμφισβήτητα, τα διυλιστήρια Ασπροπύργου αποτελούν μια πολυπόθητη επαγγελματική προοπτική για έναν απόφοιτο της σχολής μας, ωστόσο το συμβάν αυτό εγείρει ανησυχίες για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν. Το Chemecon απέκτησε αποκλειστικές πληροφορίες για τις συνθήκες ασφάλειας και το ατύχημα.

Καταρχάς, σημαντικό είναι να τονιστεί, ότι το ατύχημα έγινε υπό συνθήκες πίεσης, αφού αυτόν τον καιρό τα διυλιστήρια βρίσκονται εν μέσω shut-down. Αυτό σημαίνει, ότι οι διεργασίες διακόπτονται για περίπου ένα μήνα με σκοπό τη συντήρηση, καθαρισμό και επαναπρογραμματισμό των διατάξεων. Σε αυτήν την περίοδο που γίνεται κάθε 4 περίπου χρόνια, η βιομηχανία προσλαμβάνει επιπλέον προσωπικό, τόσο εξειδικευμένο (μίσθωση ειδικών εταιρειών) όσο και ανειδίκευτο, με αποτέλεσμα να απασχολούνται γύρω στα 2000-2500 άτομα στα διυλιστήρια.

Φυσικά, οποιοσδήποτε εργαζόμενος έχει άδεια να μπει στα διυλιστήρια πρέπει να έχει περάσει ειδικό σεμινάριο ασφάλειας. Ακόμη, για να επέμβει κάποιος στα μηχανήματα παραγωγής, πρέπει πρώτα να λάβει άδεια από τον ανώτερό του. Οι άδειες στα Ελ.Πε χωρίζονται σε «θερμές» και «ψυχρές». Η πρώτη κατηγορία έχει να κάνει με πιθανότητα ανάφλεξης, και γι’αυτό χρειάζεται και επιθεώρηση της πυρασφάλειας. Σημειώνεται ακόμα, ότι στα διυλιστήρια υπάρχει σε μόνιμη βάση πυροσβεστικό όχημα, ασθενοφόρο και ιατρείο.

Ατυχημα ΕΛΠΕ
Ατυχημα ΕΛΠΕ

Οι εκρήξεις που πραγματοποιήθηκαν στις 8/5, λοιπόν, προκλήθηκαν από κενό στην ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε διαρροή (είτε προπανίου είτε υδρογόνου), η οποία δεν είχε ανιχνευθεί από κανέναν. Η έκρηξη συνέβη, όταν ένας εργαζόμενος πήγε να τροχίσει μια επιφάνεια, με αποτέλεσμα να προκληθούν σπίθες και συνεπώς έκρηξη. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι δε λειτούργησε το σύστημα συναγερμού, με αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι να πανικοβληθούν και να κατευθυνθούν προς την πύλη. Εργαζόμενοι μας περιγράφουν στιγμές φρίκης, κατά τις οποίες φλεγόμενοι άνθρωποι, μπήκαν στο διπλανό χειριστήριο ζητώντας βοήθεια.

Με αφορμή το ατύχημα, ωστόσο, υπενθυμίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης μιας παιδείας ασφάλειας, από το πανεπιστήμιο κιόλας. Η σχολή μας, έχει στο πρόγραμμά σπουδών της μάθημα γύρω από την Ασφάλεια, ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν αυτό καθιστά έναν Χημικό Μηχανικό έτοιμο να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση, και πόσο μάλλον να την αποτρέψει.