Τι είναι μια startup? Ποια η σημασία της στον ελλαδικό χώρο?

Η  λέξη startup ήταν μέχρι λίγα χρόνια πριν ,μάλλον άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες με εξαίρεση ενδεχομένως όσους ασχολούνταν με τα επιχειρηματικά δρώμενα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού  όπου είχαν αρχίσει να εμφανίζονται μία σειρά από καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες πετύχαιναν να αλλάξουν τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για startup

Σήμερα , εκείνοι που δεν έχουν ακούσει έστω και μία φορά τη λέξη startup ή κατά το ελληνικότερο, νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι, πλέον, πολλοί λιγότεροι. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ενασχόληση με τέτοιου τύπου επιχειρηματικές κινήσεις οι οποίες μάλιστα παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες αποδίδουν καρπούς. Παρατηρούνται δηλαδή ενδείξεις εξέλιξης και ωρίμανσης του τομέα , που λογικό είναι να προκαλούν ένα αίσθημα αισιοδοξίας.

Τι είναι όμως μια startup?  Ως startup ή «νεοφυής» επιχείρηση χαρακτηρίζεται μία επιχείρηση ή προσωρινός οργανισμός που έχει στόχο να αναπτύξει ένα κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό που θα πρέπει να τονισθεί είναι ότι startup δεν είναι μόνο εταιρείες από το χώρο της τεχνολογίας, αλλά γενικότερα επιχειρήσεις από οποιονδήποτε κλάδο φέρνουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως είναι ο αγροδιατροφικός, παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουν έντονη διεθνή δραστηριότητα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Το να είναι λοιπόν  μια επιχείρηση νεοσύστατη δεν σημαίνει ότι εντάσσεται στα πλαίσια της νεοφυούς. Το μόνο σημαντικό πράγμα για μια νεοφυή επιχείρηση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα η εμφάνιση των startups, άρχισε να θεωρείται ως το κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη και αυτό λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των τελευταίων ετών. Αυτή η σκέψη αποτελεί υπερβολή όπως μάλιστα αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Endeavor Greece μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 .Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε κάθε 5 startups αντιστοιχούσε και 1 εκδήλωση ή φορέας στήριξης νέων επιχειρηματιών! Παρά το γεγονός αυτό , ο αριθμός των ελληνικών startups είναι σχετικά μικρός. Γνωστές startup στο ευρύ κοινό αποτελούν τo e-FOOD, το Taxibeat η Marine Traffic, το Pollfish και το Park Around.

Πρακτικά, για μία ομάδα που ξεκινά τώρα την προσπάθειά της για την υλοποίηση μιας  ιδέας, τα πράγματα δείχνουν πλέον να είναι λίγο πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί κάποιες δομές υποστήριξης σε σχέση με παλαιότερα. Ιδίως στην περιοχή της Αττικής όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, υπάρχουν χώροι co-working, όπως το The Cube, το Orange Grove ή το Impact Hub, όπου επιχειρήσεις μπορούν να βρουν χώρο για να εργαστούν αλλά και να έρθουν σε επαφή με άλλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές συνέργειες. Επίσης, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα σύστημα από «κέντρα επώασης» (incubators) και επιτάχυνσης (accelerators), όπως είναι το Found.ation, το egg της Eurobank, το IQbility του ομίλου Quest, το be finnovative της Εθνικής Τράπεζας, το Viva Nest της Viva, το gi-cluster κ.α που βοηθούν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις ιδέες τους αποτελεσματικά.

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετοί διαγωνισμοί καινοτομίας που έχουν ως στόχο να εντοπίσουν νέες και καινοτόμες ομάδες. Τα περισσότερα από αυτά τα κέντρα επικεντρώνονται στο χώρο των λύσεων τεχνολογίας αν και πλέον αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει καθώς έχουν εμφανιστεί αρκετές και καλές ιδέες που κινούνται σε άλλους κλάδους. Η μεγαλύτερη έμφαση σε κλάδους όπου η Ελλάδα διαθέτει «τεχνογνωσία» όπως είναι ο τουρισμός ή ο αγροδιατροφικός τομέας είναι κάτι που επισημαίνουν σχεδόν όλοι όσοι κινούνται στο χώρο των startups.  Το πιο σημαντικό σε ένα startup είναι να υπάρχει μία καλή ομάδα, καθώς η αρχική ιδέα είναι συνήθως σε λάθος δρόμο και τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να διαθέτουν την ευελιξία ώστε πολύ γρήγορα να αλλάξουν κατεύθυνση. Τα κλειδιά της επιτυχίας για ένα startup είναι η δεμένη ομάδα με στελέχη που αλληλοσυμπληρώνονται και έχουν ένα κοινό όραμα.

Σίγουρα δεδομένης της ρευστής κατάστασης που επικρατεί, η υλοποίηση μιας ιδέας μέσω startup μοιάζει ανεδαφική. Αλλά Όσον αφορά τουλάχιστον το θέμα της χρηματοδότησης, αν διαθέτει κάποιος μια καλή συντονισμένη ομάδα που θα στηρίζει μια ιδέα με προοπτικές, το οικονομικό ζήτημα λύνεται .

Τελικά, κάποιος που θέλει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση θα πρέπει να εκτιμήσει τον κίνδυνο, την αβεβαιότητα, τις πιθανές αποτυχίες και τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, για κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχει. Ο σωστός προγραμματισμός, οι οικονομικές προβλέψεις και η έρευνα είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι νέοι επιχειρηματίες. Όμως με υπομονή, επιμονή και η ισχυρή θέληση για δημιουργία μπορεί κανείς να φτάσει  ένα βήμα πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, στην επιτυχία.

Chemecon News Team

Ιφιγένεια Πανάγου