Φυτό με ‘μαγικές’ ιδιότητες

κροκος 1

Ο λόγος για τον ξακουστό κρόκο Κοζάνης , το ελληνικό σαφράν , που πέρα από την νοστιμιά που προσδίδει στο φαγητό, διαθέτει και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλονται αυτές οι ιδιότητες είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Όμως αποτελεί και σημαντική πηγή βιταμίνης Β12, λυκοπίνης, ζεαξανθίνης , α-β καροτενίου , καθώς και βιταμίνης C, σιδήρου, καλίου και μαγνησίου.

Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Η ποιότητά του μπορεί να προσδιοριστεί μέσω του χρώματός του, του μεγέθους των στιγμάτων και του αρώματός του. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη. Η διαδικασία συλλογής του κρόκου  είναι πολύωρη και χειρωνακτική. Απαιτούνται  50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμάρια  κόκκινου κρόκου! Γι αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά. Δικαίως λοιπόν αποκαλείται το ΄΄καμαρι΄΄ της Ελλάδας.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει τις αντιγηραντικές,  αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός  ότι η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο μπαχαρικό  στα καλλυντικά της! Επίσης , ο κρόκος Κοζάνης αποκαλείται  διαφορετικά    ΄΄χρυσός Κρόκος΄΄ για την ελληνική εταιρεία KORRES, η οποία διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στη χρήση βοτάνων και φυσικών/βιολογικών συστατικών υψηλής ποιότητας, και φόρμουλων  φιλικών  προς το δέρμα και το περιβάλλον με κλινικά ελεγμένη αποτελεσματικότητα. Η εταιρεία αξιοποιεί τις ιδιότητες του κρόκου και παράγει ένα  ελιξίριο διαχρονικής νεότητας με άμεση δράση «booster» και ορατά αποτελέσματα αντιγήρανσης, χάρη στον ισχυρό συνδυασμό του Κρόκου Κοζάνης με B-γλυκάνες, πεπτίδια και αμινοξέα. Ενισχύει την άμυνα του δέρματος ενάντια στους παράγοντες καθημερινής φθοράς, χαρίζει δέρμα υγιές εκ των έσω, επανορθώνει όλα τα σημάδια γήρανσης.

Πιο γενικά, μελέτες καταδεικνύουν τις αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του δράσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του εργαστηρίου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων. Δρα ενάντια σε κάποιους τύπους καρκίνου όπως καρκινο του μαστού και αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου. Τα οφέλη στην υγεία είναι πολλά. Επιγραμματικά αναφέρονται ορισμένα όπως : ανακούφιση από τον στομαχόπονο , βελτίωση του δέρματος από την ακμή με εξωτερική χρήση του , αντικαταθλιπτικές ,αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενίσχυση εγκεφαλικής λειτουργίας και μνήμης , μείωση αρτηριακής πίεσης , ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ, αρωγός σε κρίσεις άσθματος, στην ναυτία , στις πεπτικές διαταραχές αλλά παρουσιάζει και αφροδισιακές ιδιότητες. Και αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ιδιότητες του όμορφου αυτού λουλουδιού.

κροκος 2

Τέλος, ο κρόκος αποτελεί  φυτό με ΄΄θεικη΄΄ καταγωγή και οι ιδιότητές του είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν τον κρόκο για να καταπολεμήσουν την αϋπνία και τα δυσάρεστα αποτελέσματα του μεθυσιού, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι τον χρησιμοποιούσαν για το βάψιμο των χιτώνων. Η κύρια χρήση του, ωστόσο, ήταν στην ιατρική. Σύμφωνα με αναφορές, οι Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης και Γαληνός χρησιμοποιούσαν τον κρόκο ως βασικό συστατικό σε διάφορα ιατρικά σκευάσματα και τον συνιστούσαν ως παυσίπονο, αντιπυρετικό, υπνωτικό, επουλωτικό και αφροδισιακό.

Αν και το φυτό αυτό συναντάται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Δυτική Ασία , η Ελλάδα  πρέπει να νιώθει περήφανη που ένα τόσο ευεργετικό λουλούδι καλλιεργείται συστηματικά στην περιοχή της Κοζάνης. Προκειμένου να τονίσει κανείς την σημασία του θα μπορούσε να δανειστεί την φράση του Βίκτωρος Ουγκώ που περιγράφει λογοτεχνικά το θαυμάσιο αυτό μπαχαρικό : ΄΄το σαφράν είναι περισσότερο φώς  παρά άρωμα΄΄!

Chemecon News Team

Ιφιγένεια Πανάγου