Διάκριση στον διαγωνισμό Βιομιμητικής

BiomimicryVeer

Ο Θοδωρής Μπεχλιβάνης, φοιτητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, οι Ελένη Κανάτα, Ξανθή-Λήδα Κατωπόδη και Ναταλία Μπαρτζώκα, φοιτήτριες της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και εθελόντριες του Chemecon, καθώς και ο Νίκος Κοντονικολής, φοιτητής του τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, συνεργάστηκαν και σχεδίασαν ένα πρωτοποριακό μηχανικό σύστημα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα. Η πρότασή τους συμμετείχε στον Παγκόσμιο φοιτητικό Διαγωνισμό του Ινστιτούτου Βιομιμητικής με θέμα την κλιματική αλλαγή και κατέκτησε την τρίτη θέση.

Ο όρος Βιομιμητική ερμηνεύεται ως μια προσέγγιση στη μηχανική και την καινοτομία που αναζητεί βιώσιμες λύσεις στις προκλήσεις της ανθρωπότητας, αντλώντας έμπνευση από μοντέλα και πρακτικές που απαντώνται στην φύση. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Βιομιμητικής, το οποίο ιδρύθηκε το 2006, στηρίζει τους μελλοντικούς επιστήμονες προκειμένου να αναπτύξουν λύσεις, εμπνευσμένες από την ίδια τη φύση, οι οποίες θα συμβάλλουν στην εξυγίανση του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το θέμα του Διαγωνισμού ήταν η κλιματική αλλαγή. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στην εκπομπή ρύπων και ιδιαίτερα διοξειδίου του άνθρακα. Το συγκεκριμένο αέριο, διαχέεται στην ατμόσφαιρα και την υδρόσφαιρα με σημαντικές επιπτώσεις στους οργανισμούς και το περιβάλλον. Ειδικότερα, η διάχυση του στους ωκεανούς επιφέρει την οξίνιση των υδάτων, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στα υδάτινα οικοσυστήματα.

Οι φοιτητές, λοιπόν, σχεδίασαν ένα θεωρητικό μοντέλο, τον CO2EUS (CO2 Efficient Uptake System), το οποίο δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την θάλασσα υπό την μορφή ανθρακικού ασβεστίου, μία διεργασία που επιτελεί και το κοράλλι χτίζοντας τον εξωτερικό σκελετό του. Για την προστασία των θαλάσσιων μικροοργανισμών από τις συνθήκες της διεργασίας, αλλά και για την αποφυγή επιμολύνσεων του συστήματος, χρησιμοποιείται φίλτρο εμπνευσμένο δομικά και λειτουργικά από την μπαλένα της φάλαινας. Επιπλέον, για την ψύξη του συστήματος, η ομάδα μιμήθηκε την ανατομία των σφηκών. Δεσμεύοντας το θαλάσσιο διοξείδιο του άνθρακα, το μοντέλο στοχεύει στην ενδυνάμωση της ικανότητας των ωκεανών να απορροφούν και να επεξεργάζονται το διοξείδιο του άνθρακα, και εν τέλει στην επανασταθεροποίηση του κύκλου του άνθρακα.

Η ανάδειξη της πρότασης στο επιχειρηματικό κομμάτι του διαγωνισμού οφείλεται στο γεγονός ότι το προτεινόμενο business case προτείνει την προώθηση του παραγόμενου ανθρακικού ασβεστίου ως πράσινη πρώτη ύλη σε εταιρείες με οικολογική ευσυνειδησία. Οι επιχειρήσεις με σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνιστούν το βασικό στόχο,  διότι στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, επιχειρούν να ελαχιστοποιήσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Η φοιτητική ομάδα συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο χώρο των πράσινων τεχνολογιών με πρόσφατη διάκριση στον εθνικό τελικό του Διαγωνισμού Climate Launchpad για την καθαρή τεχνολογία που διοργανώνει ο ευρωπαϊκός φορέας Climate KIC.

Τέλος, η φοιτητική ομάδα θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Γιώργο Προφητηλιώτη, Ηλεκτρολόγο-Μηχανικό και Διδακτορικό φοιτητή της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, και τις καθηγήτριες, κυρία Λοϊζίδου και κυρία Χαραλάμπους για την καθοδήγηση τους.

Chemecon Newsteam,

Μπαριτάκη Καλλιόπη