Η ιστορια του θεσμου Globelics

Το 15ο διεθνές συνέδριο Globelics είναι γεγονός. Θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 11-13/10 υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την οργάνωσή του έχουν αναλάβει το εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ). Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το γεγονός θα ανατρέξουμε στην ιστορία του θεσμού.

Το διεθνές συνέδριο Globelics αποτελεί μία έμπνευση των διεθνούς αναγνωρισμένων οικονομολόγων, Christopher Freeman και Richard Nelson. Η ονομασία Globelics αποτελεί ένα ακρωνύμιο των λέξεων Global Network for Economics of Learning, Innovation and Competence Building Systems. Στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή μελετητές από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Ο θεσμός προωθεί την διεξαγωγή σοβαρών συζητήσεων γύρω από τα παραπάνω θέματα σε ένα κλίμα περισσότερο φιλικό και ανοιχτό προς το κοινό. Μια χιουμοριστική πληροφορία είναι ότι το λογότυπο του θεσμού είναι το “Menhir”, ο τεράστιος ογκόλιθος που κρατούσε ο Οβελίξ, που συνδέει την παγκόσμια συνεργασία με τον τοπικό κόσμο του χωριού των ξεκαρδιστικών, αλλά συχνά διορατικών, φανταστικών χαρακτήρων του Γαλατικού χωριού.

menhir

Το πρώτο διεθνές συνέδριο Globelics διεξήχθη το 2003 στο Rio de Janeiro στην Βραζιλία και έκτοτε έχει πραγματοποιηθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως Κίνα, Ινδία, Αφρική και Ρωσία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες προκειμένου να εξισώνονταιι με  τις ανεπτυγμένες. Το 2016 δημιουργήθηκε ο καταστατικός χάρτης του θεσμού που στόχο έχει να δώσει στους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς, που συμμετέχουν στο συνέδριο, την ευκαιρία να γίνουν μέλη του Globelics. Μέσα στο 2017, θα εφαρμοστεί το σύστημα ένταξης και οι διαδικασίες για την εκλογή μελών του επιστημονικού συμβουλίου του θεσμού. Η συμμετοχή είναι ατομική και ανοιχτή σε όσους συμμετείχαν σε τουλάχιστον δύο δραστηριότητες του θεσμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κατά την διάρκεια των 14 χρόνων που διοργανώνεται το συνέδριο, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 3.000 μελετητές και 300 φοιτητές διδακτορικών σπουδών.

Συνοψίζοντας, το διεθνές συνέδριο Globelics αποτελεί ένα “σημείο” συνάντησης φοιτητών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο προκειμένου να μοιραστούν τις γνώσεις τους και τις έρευνές τους γύρω από την καινοτομία και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν ενδιαφέρεσαι κι εσύ για αυτά τα θέματα, μπορείς να εγγραφείς εδώ. Μην χάσεις την ευκαιρία να συμμετάσχεις κι εσύ σε ένα από τα διασημότερα συνέδρια του είδους του.

Chemecon Newsteam,

Μπαριτάκη Καλλιόπη