Επισκεψη στην Αθηναϊκη Ζυθοποιια: Πληροφοριες για την βιομηχανια

Το Chemecon πάει για πρώτη φορά Πάτρα! Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου  το ταξίδι ξεκινάει και  όσοι πάρουν  μέρος στη διήμερη  εκδρομή στην Πάτρα  θα έχουν την τύχη να επισκεφτούν σημαντικές βιομηχανίες της περιοχής και να δουν από κοντά τα διάφορα αντικείμενα με τα οποία μπορεί  να ασχοληθεί  ένας χημικός μηχανικός. Μια από αυτές τις βιομηχανίες είναι και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα και είναι μέλος του Ολλανδικού ομίλου Heineken. Η ιστορία της ξεκινάει το 1963, με την ίδρυση της στην Αθήνα. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1965, εγκαινιάζει το πρώτο της εργοστάσιο στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα λανσάροντας παράλληλα την μπίρα Amstel  στην Ελλάδα.  Με το πέρασμα των χρόνων, η παρουσία της εδραιώνεται στην ελληνική κοινωνία και η πορεία της είναι συνεχώς ανοδική με αποτέλεσμα το 1975 να  δημιουργήσει ένα  δεύτερο εργοστάσιο, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη .Δέκα χρόνια αργότερα, προχώρησε στην αγορά και τον εκσυχρονισμό μίας ακόμα εργοστασιακής μονάδας στην Πάτρα. Τέλος, το 1993 απέκτησε και  μια μονάδα εμφιάλωσης  του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ.

Σήμερα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία  παράγει στην Ελλάδα 13 μάρκες μπίρας (π.χ. Amstel, Heineken, Fischer, ΒΙΟΣ5) χρησιμοποιώντας 100% ελληνικό κριθάρι ενώ παράλληλα εισάγει και αρκετές μάρκες (π. χ.  Sol, Mc Farland, Erdinger, Chimay), αριθμώντας συνολικά 28 προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο της. Ταυτόχρονα, αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα μπίρας στην Ελλάδα, εξάγοντας και στις 5 ηπείρους. Επιπλέον,αξίζει να αναφερθεί ότι η  καινοτομία αποτελεί σημείο αναφοράς της εταιρίας, επενδύοντας συστηματικά στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και συσκευασιών, εισάγοντας συνεχώς στην ελληνική αγορά νέες κατηγορίες προϊόντων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει στόχο να προτείνει στο ελληνικό κοινό νέες γευστικές εμπειρίες και να παραμείνει η μπίρα μια προσιτή απόλαυση του Έλληνα καταναλωτή.

Παράλληλα με την επιχειρηματική της ανάπτυξη, η εταιρία προσβλέποντας στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Όσον αφορά τα εργοστάσια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αυτά  λειτουργούν με φυσικό αέριο – περιορίζοντας έτσι δραστικά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, ανακυκλώνουν περισσότερο από 99% των απορριμμάτων και βάση συγκεκριμένους δείκτες, σημειώνεται συνεχής πρόοδος κάθε χρόνο σχετικά με τη μείωση του νερού, των πόρων ενέργειας (ηλεκτρική, θερμική) και των ρύπων βάσης. Παράλληλα, ένα πρόγραμμα στο οποίο έχει επενδύσει σημαντικά η εταιρία από το 2008 είναι η επαναχρησιμοποίηση των επιστρεφόμενων φιαλών, που αποτελεί μία συμπεριφορά ακόμα πιο φιλική προς το περιβάλλον και από την ανακύκλωση. Τέλος, σημαντικό είναι να αναφερθεί η συνεχής προσπάθεια της εταιρίας  για την ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Απ’ όλα τα παραπάνω, γίνεται εμφανές ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ζυθοποιίας.  Έτσι, λοιπόν, ένας χημικός μηχανικός έχει πολλούς λόγους να την επισκεφτεί.  Πρώτα απ’ όλα, θα του δοθεί η ευκαιρία  να δει  από κοντά  τις διεργασίες που μαθαίνει θεωρητικά και πώς μέσω αυτών οι πρώτες ύλες μετατρέπονται στο τελικό προϊόν. Ακόμα, θα  μπορέσει να παρατηρήσει πως λειτουργεί  καθώς και ποιο είναι το εργασιακό περιβάλλον μιας τέτοιου μεγέθους βιομηχανίας. Τέλος, θα  γνωρίσει και θα  συνομιλήσει με χημικούς μηχανικούς που εργάζονται εκεί  ώστε να μάθει τους διάφορους  ρόλους  ενός χημικού μηχανικού σε μια ζυθοποιία. Συνολικά, όλα αυτά  μπορούν  να αποτελέσουν πηγή  έμπνευσης  για εκείνον ώστε μελλοντικά να  ασχοληθεί  με αυτόν το κλάδο.

CHEMECON WILL BE THERE

Αλφόνσος Δελής,

Chemecon Newsteam