Ο όμιλος των ΕΛΠΕ-Υποτροφίες

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1955. Εκείνη την χρονιά, η κυβέρνηση ενέκρινε την δημιουργία του πρώτου διυλιστηρίου στον ελληνικό χώρο, στην περιοχή του Ασπροπύργου. Όραμα του ομίλου είναι η παραγωγή και προσφορά κορυφαίων προϊόντων στον τομέα της ενέργειας, διακινώντας τα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, τα ΕΛ.ΠΕ. δραστηριοποιούνται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατέχοντας σημαντική θέση στην εμπορία καυσίμων σε Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και Σκόπια, με συνολικό δίκτυο 295 πρατηρίων και τις εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ στα Σκόπια. Πέρα όμως από αυτό, ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. δίνει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα εταιρικής, κοινωνικής ευθύνης.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έχει επιφέρει στους πολίτες η οικονομική ύφεση,προβαίνει σε ενέργειες με σκοπό την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των νέων. Αναλυτικότερα, ο όμιλος χορηγεί πετρέλαιο στα σχολεία των δήμων Θριασίου και Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ΜΚΟ, φορείς και ιδρύματα προστασίας ευπαθών ομάδων. Ταυτόχρονα, στηρίζει οικονομικά Πανεπιστημιακές κλινικές, Δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ παρέχοντας καύσιμα και προβαίνοντας στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού. Τέλος, τα ΕΛ.ΠΕ. εξασφαλίζουν την συνέχιση και την ενίσχυση προγραμμάτων για την υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Εκτός των παραπάνω, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων δίνει ιδιαίτερη βάση στην υποστήριξη της νέας γενιάς. Ειδικότερα, παρέχει ευκαιρίες για την διεξαγωγή πρακτικής άσκησης στην εταιρεία σε φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ, καθώς και για την απασχόληση νέων πτυχιούχων σε διάφορες οργανωτικές μονάδες. Παράλληλα, διοργανώνει συχνά σεμινάρια με σκοπό οι νέοι να αναπτύξουν δεξιότητες που κρίνονται απαραίτητες για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου βοηθούν τους νέους να αποφασίσουν για την επαγγελματική σταδιοδρομία που θα ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, τα ΕΛ.ΠΕ. προσφέρουν υποτροφίες σε άριστους φοιτητές από όλη την Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές πλήρους φοίτησης. Το πρόγραμμα αφορά σπουδές στον τομέα της Μηχανικής, της Οικονομίας και Διοίκησης, καθώς και στην Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί 33 υποτροφίες σε διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του κόσμου (Harvard, MIT, Oxford, Imperial College). Τέλος, ο όμιλος προβαίνει στην βράβευση αριστούχων μαθητών και φοιτητών, παιδιών των εργαζομένων της εταιρείας.

Συνολικά, γίνεται αντιληπτό ότι ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων στηρίζει έμπρακτα τους πολίτες με τις πολύπλευρες ενέργειές του και ειδικά τους νέους, αναγνωρίζοντας ότι εκείνοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την επιστημονική εξέλιξη και την οικονομική ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα μας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κύριου Ηλία Τόλια, διδακτορικού φοιτητή Χημικής Μηχανικής και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο οποίος έλαβε υποτροφία από τον όμιλο των ΕΛΠΕ για τη μεταδιδακτορική του έρευνα με θέμα “Τυποποιημένα μοντέλα καύσης για εκτίμηση εκρήξεων σε πραγματικές βιομηχανικές γεωμετρίες”.

  • Αρχικά, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις σπουδές σας και το ερευνητικό σας έργο.

Είμαι απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Αποφοίτησα το 2006. Συνέχισα τις σπουδές μου στο μεταπτυχιακό «Υπολογιστική Μηχανική» του ΕΜΠ, ακολουθώντας την κατεύθυνση των ρευστών. Αποφοίτησα το 2008 και βρήκα αμέσως εργασία στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτο». Αυτό σίγουρα με εξέπληξε, καθώς δεν περίμενα να βρω στην Ελλάδα τόσο σύντομα εργασία πάνω σε ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο. Παράλληλα, με το μεταπτυχιακό και την εργασία μου στον Δημόκριτο, συνέχισα της σπουδές μου στο Μαθηματικό Αθήνας, αποφοιτώντας το 2011. Τα μαθηματικά μου άρεσαν πάντα οπότε ήταν κάτι που έκανα περισσότερο σαν χόμπι, αν και οι γνώσεις που πήρα από τη σχολή ήταν σημαντικές και με βοήθησαν πολύ στη συνέχεια. Την ίδια χρονιά πραγματοποίησα την εγγραφή μου στη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για διδακτορικές σπουδές. Το διδακτορικό το ολοκλήρωσα το 2017 και το θέμα του ήταν η μοντελοποίηση τυρβώδους καύσης με εφαρμογή στις εκρήξεις αερίων μειγμάτων, με έμφαση στις εκρήξεις υδρογόνου.

Στην εργασία μου στον Δημόκριτο ασχολήθηκα με ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούσαν κατά κύριο λόγω την ασφάλεια των τεχνολογιών υδρογόνου. Το υδρογόνο είναι ένα υποσχόμενο εναλλακτικό καύσιμο που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Ήδη στο εξωτερικό η χρήση του έχει αρχίσει να διαδίδεται, με πρωτοπόρους το Τόκιο και την Καλιφόρνια. Αλλά και στην Ευρώπη έχουν κατασκευαστεί ήδη αρκετά «υδρογονάδικα», κυρίως στην Γερμανία. Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα του υδρογόνου είναι στο ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εύφλεκτο καύσιμο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη. Για αυτό και η έρευνα που γίνεται πάνω στο θέμα της ασφάλειας του είναι έντονη. Το ερευνητικό μου έργο αφορά την προσομοίωση στον υπολογιστή φαινομένων έκρηξης μειγμάτων αέρα-υδρογόνου μέσω της μεθοδολογίας της Υπολογιστικής Ρευστομηχανικής, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου καθώς και την δημιουργία ενός μοντέλου που να μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις της έκρηξης. Το μοντέλο αυτό θα μπορεί στη συνέχεια να αποτελέσει ένα αξιόπιστο εργαλείο μελετών ασφάλειας.

  • Γνωρίζω ότι είστε επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Θα θέλατε να μας δώσετε μία εικόνα για το πώς εξελίσσεται η έρευνα στον ελληνικό χώρο, δεδομένου ότι η χώρα μας κινείται στον συγκεκριμένο χώρο με χαμηλότερες ταχύτητες;

Σίγουρα τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι εύκολα και ο κύριος λόγος για αυτό είναι η πολύ μικρή εθνική χρηματοδότηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η έρευνα να κινείται πρωτίστως με κεφάλαια από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα οργάνωσης της έρευνας με την έννοια ότι δεν έχουν οριστεί βασικοί εθνικοί στόχοι πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθούμε ώστε να υπάρχει μία συνέχεια και ένα αποτέλεσμα ωφέλιμο για την χώρα. Το ανθρώπινο δυναμικό από την άλλη πιστεύω ότι βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από το υψηλό brain drain που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Έλληνες επιστήμονες βρίσκουν θέση σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

  • Διάβασα ότι έχετε λάβει υποτροφία από τα ΕΛ.ΠΕ. για τη μεταδιδακτορική σας έρευνα. Θα θέλατε να μας πείτε, τι θεωρείτε ότι ήταν εκείνο που έκανε την έρευνά σας να ξεχωρίσει;

Τα ΕΛ.ΠΕ. είναι μια βιομηχανία, η οποία όπως είναι φυσικό ενδιαφέρεται περισσότερο για μια πιο εφαρμοσμένη έρευνα που να μπορεί να ικανοποιήσει άμεσα της ανάγκες της. Προσεγγίσαμε τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, παρουσιάζοντας την δουλειά μας και ζητώντας την συνεργασία στα πλαίσια των Βιομηχανικών Υποτροφιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αμέσως βρέθηκε κοινό σημείο ενδιαφέροντος οπότε έγινε η συγγραφή της πρότασης η οποία και εγκρίθηκε. Η πρόταση αφορούσε την ασφάλεια της βιομηχανικής περιοχής. Όπως είναι φυσικό, τα ΕΛ.ΠΕ. δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας λόγω των πολλών εύφλεκτων ουσιών τις οποίες διαχειρίζονται. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τα ΕΛ.ΠΕ.

  • Πέρα από την υποτροφία που σας προσέφεραν τα ΕΛ.ΠΕ, με ποιους άλλους τρόπους καταφέρατε να εμπλουτίσετε την έρευνά σας;

Το θέμα της έρευνας που θα γίνει στα ΕΛ.ΠΕ. ήταν κοντά στο αντικείμενο του διδακτορικού μου, οπότε δεν ήταν δύσκολο να γίνει η συγγραφή και ανάπτυξη της πρότασης. Παρόλα αυτά, έπρεπε σίγουρα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου γύρω από κάποια πιο εξειδικευμένα θέματα. Όταν ασχολείσαι με την ερεύνα πρέπει να ενημερώνεσαι συνεχώς για τις εξελίξεις στον κλάδο σου. Οι δημοσιεύσεις βγαίνουν πλέον με μεγάλους ρυθμούς, οπότε απαιτείται συνεχής προσπάθεια.

Μπαριτάκη Καλλιόπη,

Chemecon newsteam