Τι είναι το Chemecon;

Το Chemecon είναι ο πρώτος εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός σύλλογος Νέων Χημικών Μηχανικών που δραστηριοποιείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αποτελεί ένα σύλλογο με δυναμικές δυνατότητες που επιθυμεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη σύνδεση των φοιτητών με το αντικείμενο των σπουδών τους. Όντας οργανισμός από φοιτητές προς φοιτητές προσπαθεί συνεχώς να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τα εμπόδια που βρίσκονται ανάμεσα στους φοιτητές Χημικούς Μηχανικούς και το επάγγελμά τους, γεφυρώνοντας κάθε πιθανό χάσμα. Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσω οργανωμένων και πολυδιάστατων δράσεων με κύριο άξονα την άμεση και σφαιρική πληροφόρηση των άμεσα ενδιαφερόμενων όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας του Χημικού Μηχανικού σήμερα.

Ιστορική αναδρομή

Από το 2017, το Chemecon, αποτελεί τον πρώτο ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό, εθελοντικό Σύλλογο Νέων Χημικών Μηχανικών στην Ελλάδα, που λειτουργεί συνεχώς για την πραγματοποίηση δράσεων, από φοιτητές για φοιτητές. Πώς όμως ξεκίνησε και έλαβε την μορφή που έχει σήμερα ;

Η ιστορία του Chemecon ξεκινάει το 2013, με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο, μέσα από την σχολή των Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Η ιδέα ξεκίνησε στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής της σχολής «Ανάλυση Ανταγωνισμού και έρευνα αγοράς», στο οποίο οι φοιτητές καλούνταν να αναζητήσουν την λύση ενός προβλήματος της σχολής. Έτσι, τρεις φοιτήτριες, η Δέσποινα Ζυμπελούδη, Εμμανουέλα Γρατσία και Χριστιάνα Τσιλιγιάννη, οραματίζονται την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου, φοιτητικού οργανισμού στους χώρους της σχολής, ο οποίος θα συντελούσε στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και αγοράς εργασίας, ώστε οι φοιτητές να έρθουν πιο κοντά στο επάγγελμά τους. Με την υποστήριξη του διδάσκοντα, καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου, η ιδέα αυτή καταφέρνει να υλοποιηθεί και δημιουργείται το Chemecon, η λύση στο πρόβλημα. Το Chemecon, λειτούργησε ως οργανισμός έως το 2017, οπότε και έλαβε την μορφή συλλόγου που έχει σήμερα. Από το 2013, η κοινότητα του Chemecon μεγαλώνει διαρκώς, ενώ πλέον απαρτίζεται από μια πολυμελή ομάδα εθελοντών, από προπτυχιακό έως και διδακτορικό επίπεδο σπουδών, που δουλεύουν συλλογικά για την επίτευξη των στόχων που τίθενται συνεχώς, συνεχίζοντας με θέληση και αποφασιστικότητα την πρωτοβουλία που ξεκίνησε τότε.

 

Η πιο πρόσφατη δράση του Chemecon ήταν το Chemexpo στις 12 Μαΐου του 2023, όπου για τον εορτασμό των 10 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού, διοργανώθηκαν workshops και round tables με διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο.

Την ίδια χρονιά διοργανώθηκε μια στρογγυλή τράπεζα, όπου 5 χημικοί μηχανικοί μίλησαν για τις σπουδές τους και την εμπειρία τους στον εργασιακό χώρο, καθώς και ένα σεμινάριο σχετικό με τα soft skills, σε συνεργασία με τη Unilever.

Το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022, έγινε το BioChem Day, το οποίο είχε στόχο τη σφαιρική πληροφόρηση των φοιτητών γύρω από τη βιοτεχνολογία. Επίσης, έγινε ένα σεμινάριο για την Python, το LinkedIn και γενικά το teamwork.

Το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021, έγινε το EcoChem Day, με στόχο την πληροφόρηση των φοιτητών σχετικά με πράσινες διεργασίες και τεχνολογίες. Διοργανώθηκαν και πάλι στρογγυλές τράπεζες και σεμινάρια.

Το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, έγιναν σεμινάρια, στρογγυλές τράπεζες και πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη στον Παπουτσάνη.

Από παλαιότερα έτη, αξίζει να αναφερθούν το FoodChem Day και το PetroChem Day, τα οποία στόχευαν την ενημέρωση των φοιτητών για τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων και πετρελαίου, αντίστοιχα.

Επίσης, όσον αφορά το εσωτερικό κομμάτι του οργανισμού, έχει ξεκινήσει Podcast από το 2021, και συνολικά έχουν φτιαχτεί δύο σειρές. Σε κάθε επεισόδιο είναι καλεσμένος ένας χημικός μηχανικός και συζητάμε για τις εμπειρίες του στον εργασιακό χώρο.

 

Στόχοι – Όραμα

Όραμα

Η σωστή κατάρτιση -τεχνική και μη- των νέων χημικών μηχανικών και η μείωση της ανεργίας στον κλάδο τους.

Αποστολή

Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φοιτητών χημικών μηχανικών και του μελλοντικού επαγγελματικού τους κλάδου.

Στόχοι
  • Η σύνδεση των προπτυχιακών σπουδών ενός φοιτητή των Χημικών μηχανικών με την πρακτική εφαρμογή τους.
  • Η οργάνωση επισκέψεων σε βιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα ώστε οι φοιτητές να έρχονται σε επαφή με το μελλοντικό χώρο εργασίας τους.
  • Η οργάνωση σεμιναρίων και workshops που θα εστιάζουν σε χρήσιμα soft/technical skills.
  • Η επαφή των φοιτητών με πρόσωπα που μπορούν να τους εμπνεύσουν.
  • Η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων όπου οι φοιτητές μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους ερευνητές σε έναν συγκεκριμένο τομέα.
  • Η εξάπλωση του μοντέλου λειτουργίας του CHEMECON και στις άλλες σχολές χημικών μηχανικών
 
 

Αξίες

  • Δημιουργικότητα
  • Επαγγελματισμός
  • Thinking out of the box
  • Πάθος για την χημική μηχανική
  • Συνεργασία
  • Χτίσιμο μακροχρόνιων σχέσεων που διέπονται από αμοιβαία εμπιστοσύνη

Συχνές ερωτήσεις

Στο site του Chemecon υπάρχει η καρτέλα Μέλη. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για το τι κερδίζει ως μέλος και να συμπληρώσει την αίτηση. Στη συνέχεια, δίνεται το χρηματικό ποσό των 10€ και η συνδρομή του ισχύει για 5 έτη.

Για να γίνει κάποιος εθελοντής πρέπει να παρακολουθεί πότε ανοίγουμε τις αιτήσεις για υποψήφιους εθελοντές και να συμμετάσχει έτσι στα Volunteer Calls. Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά για να γίνει κάποιος εθελοντής, αφού περάσει τη διαδικασία του Call, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είναι μέλος του Συλλόγου.

Για τα μέλη του Συλλόγου, έναντι κάποιας συμβολικής συνδρομής 10 ευρώ/5 χρόνια:

  1. Εξειδικευμένες δράσεις
    • σεμινάρια/workshops για Χημικούς Μηχανικούς
    • πολυήμερες εκδρομές με στόχο την επίσκεψη βιομηχανιών και εταιρειών εκτός Αθήνας
    • networking εκδηλώσεις με τελειόφοιτους φοιτητές του κλάδου κ.α.
  2. Ένταξη σε μια διαρκώς αυξανόμενη κοινότητα νέων Χημικών Μηχανικών, διαφόρων ηλικιών, όπου μπορείς να συμμετέχεις ενεργά, να ανταλλάσσεις ιδέες, εμπειρίες αλλά και προβληματισμούς σου με τα υπόλοιπα μέλη και να καταφέρουμε συλλογικά την αλλαγή που επιθυμείς να δεις στον κλάδο μας. Επίσης θα ανήκουν σε μια κοινότητα που θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με μεγαλύτερους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς) και να τους βοηθήσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Γιατί στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα συσπειρωμένη γύρω από το επάγγελμα του χημικού μηχανικού. Η ιδέα είναι στα μέλη να παρέχονται από το σύλλογο αλλά και μεταξύ τους συνεχώς εφόδια για να προσεγγίσουν το επάγγελμα αυτό όσο το δυνατόν καλύτερα. Θέλουμε αυτό το εγχείρημα να είναι διαρκές και με δυνατή υποστήριξη από τα μέλη.

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter) είναι εφικτή η άμεση επικοινωνία με τα άτομα του Συλλόγου για να λύσουν πιθανές απορίες ή να σας βοηθήσουν σε κάτι, εάν είναι δυνατό.

Το Chemecon ξεκίνησε ως μια εργασία ενός μαθήματος (Ανάλυση Ανταγωνισμού και Έρευνα Αγοράς). Με την στήριξη των συμφοιτητών και του επιβλέποντα καθηγητή, του κ.Καλογήρου, το project έγινε ένας αληθινός οργανισμός, γιατί φάνηκε ότι όντως η σχολή το έχει ανάγκη. Το 2017, το Chemecon απέκτησε τη νομική μορφή του Συλλόγου.

Φέτος η ομάδα απαρτίζεται από 52 εθελοντές. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ηλικιών, από τα πρώτα έτη της σχολής έως και διδακτορικοί φοιτητές. Άτομα με έντονη προσωπικότητα, όρεξη για δουλειά, οι οποίοι έχουν τους ίδιους προβληματισμούς με σένα πρακτικά και προσπαθούν να βοηθήσουν στο στόχο του Chemecon.

Πρέπει να γίνει αρκετά ξεκάθαρο πως το Chemecon αποτελεί έναν εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό, μη πολιτικοποιημένο Σύλλογο και πως αποτελείται και συστάθηκε από φοιτητές & νέους απόφοιτους που νιώθουν πως μπορούν να προσφέρουν αλλά και να ωφεληθούν από την ενεργή συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο οργανισμό.

O Σύλλογος στηρίζεται οικονομικά κυρίως μέσω χρηματικών και προϊοντικών χορηγιών. Η συνδρομή των μελών είναι κυρίως συμβολική. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός όπως και ανεξάρτητος, το Chemecon υποστηρίζει οικονομικά τις δράσεις του μέσω των προαναφερθέντων χορηγιών.