History

logofull15_final (2)

Το Chemecon αποτελεί έναν εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό σύλλογο, ο οποίος δραστηριοποιείται στο τμήμα των Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Αρχικά, ξεκίνησε ως φοιτητικός οργανισμός και φέτος απέκτησε νομικά τη μορφή ενός συλλόγου. Ειδικότερα, η ιδέα για έναν ανεξάρτητο, φοιτητικό οργανισμό στους χώρους της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γεννήθηκε το 2013 στο πλαίσιο του μαθήματος “Ανάλυση ανταγωνισμού και έρευνα αγοράς” του έκτου (6ου) εξαμήνου και αποτέλεσε υπόθεση εργασίας των ιδρυτικών μελών, Δέσποινα Ζυμπελούδη, Εμμανουέλα Γρατσία και της Χριστιάνας Τσιλιγιάννη. Ολοκληρώνοντας αυτήν την εργασία, προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η ύπαρξη ενός οργανισμού με καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που θα στόχευε στην συσπείρωση των φοιτητών της σχολής γύρω από το επάγγελμά τους. Ως εκ τούτου, με την υποστήριξη του διδάσκοντα, Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου, κατάφερε να δημιουργηθεί το Chemecon και να λάβει τη σημερινή του μορφή χάρη στο όραμα και τη θέληση των ανθρώπων που το απαρτίζουν από το ξεκίνημα του.

Οι δράσεις του συλλόγου μας περιστρέφονται γύρω από τον άξονα της ενημέρωσης των υποψήφιων χημικών μηχανικών για το αντικείμενο των σπουδών τους και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο. Αναλυτικότερα, το 2014 δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα του Chemecon, μέσω της οποίας ξεκίνησε να πραγματοποιείται η πληροφόρηση για πρώτη φορά των φοιτητών της σχολής Χημικών Μηχανικών σχετικά με εξελίξεις στον τομέα της χημικής μηχανικής τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της παγκόσμιας βιομηχανίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάρτηση άρθρων, που έχουν γραφτεί από τους εθελοντές του συλλόγου μας καθώς και συνεντεύξεων από σημαντικά πρόσωπα που έχουν ως στόχο να εμπνεύσουν τους αναγνώστες μας. Τέλος, το Chemecon μεριμνεί για την ενημέρωση των φοιτητών μέσω της αποστολής newsletter με μία μικρή εισαγωγή για τα άρθρα μας.

Ταυτόχρονα, ο σύλλογος φέρνει σε επαφή τους φοιτητές με εταιρείες και πρόσωπα που μπορούν να τους καθοδηγήσουν αναφορικά με τη μελλοντική τους εξέλιξη. Τον Ιούνιο του 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη στην βιομηχανία αρωμάτων Vioryl και στην βιομηχανία σαπουνιών Papoutsanis. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί άλλες έξι εκπαιδευτικές εκδρομές στις βιομηχανίες: Apivita, Παπαδοπούλου, ELPEN, ΤΙΤΑΝ και AirLiquide. Μέσω αυτών, έχουμε βοηθήσει περισσότερους από 300 συμφοιτητές μας να καταλάβουν καλύτερα το ρόλο ενός Χημικού Μηχανικού σε μία εταιρεία παγκόσμιας δυναμικής. Μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά τα σχόλια που λαμβάνουμε από τις φόρμες αξιολόγησης των επισκέψεών μας, που μας παρακινούν να οργανώνουμε περισσότερες δράσεις.

Πέρα από την ενημέρωση και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, το Chemecon επιχειρεί να καλλιεργήσει στους φοιτητές τα κατάλληλα χαρακτηριστικά που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας, μέσω της διεξαγωγής εκπαιδευτικών εργαστηρίων και σεμιναρίων. Τον Μάιο του 2015, πραγματοποιήθηκε το πρώτο workshop με τίτλο “Product development with Mondelez” με επίκεντρο της ανάγκες του σύγχρονου χημικού μηχανικού και μέσα στις επόμενες χρονιές μέχρι σήμερα τα “Soft Skills seminar for Engineers” και “Workshop for Softskills by Nestle & Αέλια”. 

Chemical Engineers Connected

%d bloggers like this: