Το Chemecon τον τελευταίο χρόνο, έχει ξεκινήσει την παραγωγή ενός podcast με τίτλο ChemEng Talks!

Στο εισαγωγικό μας επεισόδιο, με  τίτλο ¨Meet Chemecon¨, έχουμε καλεσμένο τον πρώτο General Coordinator της ομάδας μας, Γιώργο Ψαρέλλη, ο οποίος μοιράζεται τις εμπειρίες του από τα πρώτα χρόνια του Chemecon.

Στη συνέχεια, στην πρώτη σειρά επεισοδίων, συζητάμε με καθηγητές και εκπροσώπους των εργαστηρίων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, οι οποίοι μας παρουσιάζουν την ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου και του κλάδου τους.

Επεισόδιο 1: Βιοτεχνολογία με τον κ. Ευάγγελο Τόπακα

Το θέμα αυτού του επεισοδίου είναι η Βιοτεχνολογία και ως καλεσμένο στην εκπομπή μας έχουμε τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Ευάγγελο Τόπακα. Ο κύριος Τόπακας, μεταξύ πολλών θεμάτων, παρουσιάζει τον κλάδο της Βιοτεχνολογίας διαχονικά αλλά και σύγχρονα, αφηγείται την πορεία του, περιγράφει την καθημερινότητα που βιώνουν τα μέλη του εργαστηρίου του και μας μιλάει για τη συνεισφορά της Βιοτεχνολογίας σε κλάδους της Χημικής Μηχανικής, όπως η Μηχανική Τροφίμων, Πολύμερών και Καυσίμων.

Επεισόδιο 2: Θερμοδυναμική με τον κ. Επαμεινώνδα Βουτσά

Το θέμα αυτού του επεισοδίου είναι ο κλάδος της Θερμοδυναμικής, και ως καλεσμένο για αυτό το πεδίο, έχουμε τον Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Επαμεινώνδα Βουτσά. Ο κύριος Βουτσάς αποσαφηνίζει τους τομείς της επιστήμης της θερμοδυναμικής, περιγράφει την καθημερινότητα φοιτητών και ερευνητών στο εργαστήριό του και παρουσιάζει τις πρόσφατες ερευνητικές τάσεις τόσο στη σχολή μας, όσο και γενικότερα στον κλάδο της θερμοδυναμικής. Μέσω αυτών, μαθαίνουμε περισσότερα για μία από τις βασικότερες επιστήμες, η οποία αποτελεί ένα από τα θεμέλια της Χημικής Μηχανικής.

Επεισόδιο 3: Επιστήμη Πολυμερών με την κ. Σταματίνα Βουγιούκα

Η κυρία Βουγιούκα σε αυτό το επεισόδιο κάνει μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της Επιστήμης των Πολυμερών, παρουσιάζει την καθημερινότητα φοιτητών και ερευνητών στο εργαστήριο και αποσαφηνίζει τη θέση του Χημικού Μηχανικού στον κλάδο των Πολυμερών. Στα πλαίσια της μείωσης του περιβαλλοντικού αντικτύπου της βιομηχανίας, συζητάμε για τη διαφορά βιοδιασπώμενων και biobased πολυμερών καθώς και του τρόπους πιο “πράσινης” παραγωγής και επεξεργασίας των υλικών αυτών.

Επεισόδιο 4: Διαχείρηση Αποβλήτων με τον κ. Γεράσιμο Λυμπεράτο

Στο τέταρτο επεισόδιο συζητάμε γύρω από το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων με καλεσμένο τον Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Γεράσιμο Λυμπεράτο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λυμπεράτος μας εξηγεί τον ρόλο του χημικού μηχανικού στην διαχείριση αποβλήτων και ειδικότερα πώς αυτά αξιοποιούνται στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Συζητάμε τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και πως εφαρμόζεται αυτό στην Σχολή Χημικών Μηχανικών μέσω για παράδειγμα μιας πιλοτικής μονάδας παραγωγής βιοαερίου.

Επεισόδιο 5: Ρύθμιση Διεργασιών και Πληροφορική με τον κ. Χαράλαμπο Σαρίμβεη

Στο πέμπτο επεισόδιο της πρώτης μας σειράς συζητάμε για τον τομέα της Ρύθμισης Διεργασιών με τον Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Χαράλαμπο Σαρίμβεη. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Σαρίμβεης, εξηγεί τη σημασία της Ρύθμισης για την παραγωγική διαδικασία και την ασφάλεια αυτής, καθώς και τη σχέση της Χημικής Μηχανικής με τη Μηχανική Μάθηση και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Μαθαίνουμε, επίσης, για το έργο του εργαστηρίου της σχολής και για την εταιρεία τεχνοβλαστό του ΕΜΠ, EUCLIA.

Επεισόδιο 6: Ενεργειακές Τεχνολογίες με τον κ. Δημήτρη Καρώνη

Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, κύριο Καρώνη, ο οποίος μας αναλύει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ενεργειακό κλάδο καθώς και τη σταδιακή απομάκρυνση της Ευρώπης από τη χρήση συμβατικών καυσίμων. Επιπλέον, ο κύριος Καρώνης, αναφέρεται στο βιοντήζελ και τα προβλήματά του αλλά και στην ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. Παρουσιάζει, επίσης, την καθημερινότητα στο εργαστήριό του και περιγράφει την μετέπειτα πραγματικότητα στην βιομηχανία.

Επεισόδιο 7: Εφαρμοσμένη Οργανική Χημεία με την κ. Αναστασία Δέτση

Στο επεισόδιο αυτό, συζητάμε με την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, κυρία Δέτση, σχετικά με την Εφαρμοσμένη Οργανική Χημεία, τη σύνδεση αλλά και τη διαφορά της με τη Χημική Μηχανική. Επιπλέον, η κυρία Δέτση, εξηγεί τη σημασία της έρευνας για τη βιομηχανία και τους ερευνητικούς άξονες του εργαστηρίου Οργανικής Χημείας ενώ, εμβαθύνει στις τάσεις και μελλοντικές εφαρμογές που αναμένονται στους τομείς της φαρμακευτικής και της πράσινης χημείας, καθώς και της νανοτεχνολογίας.