Μετά από τη πρώτη συναρπαστική σεζόν του podcast, το Chemecon επιστρέφει δυναμικά με τον δεύτερο κύκλο επεισοδίων ChemEng Talks!

Στο εισαγωγικό επεισόδιο της δεύτερης σεζόν με  τίτλο ¨From Studying to Working¨, έχουμε μαζί μας τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο, νέο χημικό μηχανικό και alumnus του Chemecon. Κατά τη συζήτηση μαζί του, θα πάρουμε μια εικόνα για τη μετάβαση από τις σπουδές στην εργασία και θα μοιραστεί μαζί μας συμβουλές για το μέλλον.

Ο δεύτερος κύκλος του podcast, θα αποτελεί μια σειρά συνεντεύξεων με χημικούς μηχανικούς (και όχι μόνο) οι οποίοι μέσω της προσωπικής τους πορείας και των γνώσεων που έχουν αποκτήσει μέσω αυτής, θα μιλούν για τις πιθανές προοπτικές που έχει ένας χημικός μηχανικός αφού αποφοιτήσει.

Επεισόδιο 1: Ανακύκλωση Μπαταριών με τον κ. Διονύση Μπουντούβα

 
Στο πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, έχουμε μαζί μας τον Διονύση Μπουντουβά, χημικό μηχανικό που εργάζεται στον τομέα ανακύκλωσης μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών. Μέσα από την καριέρα του, θα μάθουμε περισσότερα για τη θέση του χημικού μηχανικού στη βιομηχανία, την ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τις δυνατότητες που μπορει να αξιοποιήσει ένας νέος επαγγελματίας.
Επεισόδιο 2: Master’s Degrees: Must or want? με την κ. Κατερίνα Τσιχλή

Στο δεύτερο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, συνομιλούμε με την Κατερίνα Τσιχλή, εκπαιδευτική σύμβουλο για φοιτητές και μαθητές, σχετικά με τους μύθους και τις αλήθειες για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Μέσα από αυτήν την συζήτηση θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις εναλλακτικές πορείες μετά την απόκτηση του πτυχίου, με επίκεντρο τα μεταπτυχιακά προγράμματα και θέματα όπως η τοποθέτησή τους στην επαγγελματική πορεία, τα κριτήρια επιλογής τους, η σημασία της συνέντευξης και η διαφορά διδακτορικού και μεταπτυχιακού.

Επεισόδιο 3: Sales in a Greener Plastics Industry με τον κ. Ανδρέα Παπαγεωργίου

Στο τρίτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, έχουμε μαζί μας τον Ανδρέα Παπαγεωργίου, χημικό μηχανικό που απασχολείται στον τομέα της άκαμπτης πλαστικής συσκευασίας ως sales manager στην εταιρεία Alpla. Συζητώντας μαζί του, θα μάθουμε περισσότερα πράγματα για το τι σημαίνει για έναν χημικό μηχανικό να εργάζεται σε μια θέση πωλήσεων και τις δεξιότητες που εξασκούνται σε αυτήν. Επιπλέον, θα προβληματιστούμε σχετικά με την χρήση του πλαστικού ως υλικό, την πιθανότητα εξάλειψής του και τους τρόπους με τους οποίους θα αναδιαμορφωθεί αυτή η βιομηχανία στο μέλλον.
 

Επεισόδιο 4: Are there Limits in Chemical Engineering? με τον κ. Χρήστο Πεολίδη

Στο 4ο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν συζητάμε με τον Χρήστο Πεολίδη, Χημικό Μηχανικό που πλέον εργάζεται ως State Aid Expert στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Λουξεμβούργου και Αθήνας. Στη συζήτηση αυτή θα μάθουμε για την ενδιαφέρουσα πορεία του, την μεγάλη εργασιακή εμπειρία του σε εσωτερικό και εξωτερικό, και τις εναλλακτικές πορείες εργασίας ενός χημικού μηχανικού. Θα μας εξηγήσει τον ρόλο του, πώς αυτός συνδυάζει γνώσεις από διάφορα επιστημονικά πεδία, πώς τον βοήθησε το υπόβαθρο του Χημικού Μηχανικού, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνήσουμε και το αν μπορούμε να βάλουμε όρια στο επάγγελμα του χημικού μηχανικού.

Επεισόδιο 5: A Path Less Traveled: Pharmaceuticals Without a PhD με την κ. Άννα Λαμπρινάκου

Στο 5ο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, συνομιλούμε με την Άννα Λαμπρινάκου, χημικό μηχανικό που εργάζεται στην φαρμακευτική βιομηχανία ως Formulation and Process Development Research Scientist στην εταιρεία Pharmathen. Μέσα από αυτήν την συζήτηση θα συγκρίνουμε τις διαφορές στην απασχόληση ενός χημικού μηχανικού κι ενός χημικού στον τομέα του RnD και θα διερευνήσουμε την αναγκαιότητα ή μη των διδακτορικών σπουδών. Η Άννα θα μας εξηγήσει τη σύνδεση και την συνεισφορά της διπλωματικής της εργασίας με την τωρινή της θέση, θα μας παρουσιάσει την πορεία της από την αποφοίτηση στον εργασιακό τομέα και θα μας μιλήσει για τα εφόδια που την οδήγησαν σε μια θέση που αγαπάει.

Πρώτος Κύκλος Chemeng Talks

Στο εισαγωγικό μας επεισόδιο, με  τίτλο ¨Meet Chemecon¨, έχουμε καλεσμένο τον πρώτο General Coordinator της ομάδας μας, Γιώργο Ψαρέλλη, ο οποίος μοιράζεται τις εμπειρίες του από τα πρώτα χρόνια του Chemecon.

Στη συνέχεια, στην πρώτη σειρά επεισοδίων, συζητάμε με καθηγητές και εκπροσώπους των εργαστηρίων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, οι οποίοι μας παρουσιάζουν την ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου και του κλάδου τους.

 

Επεισόδιο 1: Βιοτεχνολογία με τον κ. Ευάγγελο Τόπακα

Το θέμα αυτού του επεισοδίου είναι η Βιοτεχνολογία και ως καλεσμένο στην εκπομπή μας έχουμε τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Ευάγγελο Τόπακα. Ο κύριος Τόπακας, μεταξύ πολλών θεμάτων, παρουσιάζει τον κλάδο της Βιοτεχνολογίας διαχονικά αλλά και σύγχρονα, αφηγείται την πορεία του, περιγράφει την καθημερινότητα που βιώνουν τα μέλη του εργαστηρίου του και μας μιλάει για τη συνεισφορά της Βιοτεχνολογίας σε κλάδους της Χημικής Μηχανικής, όπως η Μηχανική Τροφίμων, Πολύμερών και Καυσίμων.

Επεισόδιο 2: Θερμοδυναμική με τον κ. Επαμεινώνδα Βουτσά

Το θέμα αυτού του επεισοδίου είναι ο κλάδος της Θερμοδυναμικής, και ως καλεσμένο για αυτό το πεδίο, έχουμε τον Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Επαμεινώνδα Βουτσά. Ο κύριος Βουτσάς αποσαφηνίζει τους τομείς της επιστήμης της θερμοδυναμικής, περιγράφει την καθημερινότητα φοιτητών και ερευνητών στο εργαστήριό του και παρουσιάζει τις πρόσφατες ερευνητικές τάσεις τόσο στη σχολή μας, όσο και γενικότερα στον κλάδο της θερμοδυναμικής. Μέσω αυτών, μαθαίνουμε περισσότερα για μία από τις βασικότερες επιστήμες, η οποία αποτελεί ένα από τα θεμέλια της Χημικής Μηχανικής.

Επεισόδιο 3: Επιστήμη Πολυμερών με την κ. Σταματίνα Βουγιούκα

Η κυρία Βουγιούκα σε αυτό το επεισόδιο κάνει μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της Επιστήμης των Πολυμερών, παρουσιάζει την καθημερινότητα φοιτητών και ερευνητών στο εργαστήριο και αποσαφηνίζει τη θέση του Χημικού Μηχανικού στον κλάδο των Πολυμερών. Στα πλαίσια της μείωσης του περιβαλλοντικού αντικτύπου της βιομηχανίας, συζητάμε για τη διαφορά βιοδιασπώμενων και biobased πολυμερών καθώς και του τρόπους πιο “πράσινης” παραγωγής και επεξεργασίας των υλικών αυτών.

Επεισόδιο 4: Διαχείρηση Αποβλήτων με τον κ. Γεράσιμο Λυμπεράτο

Στο τέταρτο επεισόδιο συζητάμε γύρω από το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων με καλεσμένο τον Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Γεράσιμο Λυμπεράτο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λυμπεράτος μας εξηγεί τον ρόλο του χημικού μηχανικού στην διαχείριση αποβλήτων και ειδικότερα πώς αυτά αξιοποιούνται στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Συζητάμε τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και πως εφαρμόζεται αυτό στην Σχολή Χημικών Μηχανικών μέσω για παράδειγμα μιας πιλοτικής μονάδας παραγωγής βιοαερίου.

Επεισόδιο 5: Ρύθμιση Διεργασιών και Πληροφορική με τον κ. Χαράλαμπο Σαρίμβεη

Στο πέμπτο επεισόδιο της πρώτης μας σειράς συζητάμε για τον τομέα της Ρύθμισης Διεργασιών με τον Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Χαράλαμπο Σαρίμβεη. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Σαρίμβεης, εξηγεί τη σημασία της Ρύθμισης για την παραγωγική διαδικασία και την ασφάλεια αυτής, καθώς και τη σχέση της Χημικής Μηχανικής με τη Μηχανική Μάθηση και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Μαθαίνουμε, επίσης, για το έργο του εργαστηρίου της σχολής και για την εταιρεία τεχνοβλαστό του ΕΜΠ, EUCLIA.

Επεισόδιο 6: Ενεργειακές Τεχνολογίες με τον κ. Δημήτρη Καρώνη

Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, κύριο Καρώνη, ο οποίος μας αναλύει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ενεργειακό κλάδο καθώς και τη σταδιακή απομάκρυνση της Ευρώπης από τη χρήση συμβατικών καυσίμων. Επιπλέον, ο κύριος Καρώνης, αναφέρεται στο βιοντήζελ και τα προβλήματά του αλλά και στην ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. Παρουσιάζει, επίσης, την καθημερινότητα στο εργαστήριό του και περιγράφει την μετέπειτα πραγματικότητα στην βιομηχανία.

Επεισόδιο 7: Εφαρμοσμένη Οργανική Χημεία με την κ. Αναστασία Δέτση

Στο επεισόδιο αυτό, συζητάμε με την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, κυρία Δέτση, σχετικά με την Εφαρμοσμένη Οργανική Χημεία, τη σύνδεση αλλά και τη διαφορά της με τη Χημική Μηχανική. Επιπλέον, η κυρία Δέτση, εξηγεί τη σημασία της έρευνας για τη βιομηχανία και τους ερευνητικούς άξονες του εργαστηρίου Οργανικής Χημείας ενώ, εμβαθύνει στις τάσεις και μελλοντικές εφαρμογές που αναμένονται στους τομείς της φαρμακευτικής και της πράσινης χημείας, καθώς και της νανοτεχνολογίας.